lördag 15 november 2008
the Street Only Knew Your Name
Knallarna ekar over kvarteret igen. Oftast ar det smallare och knallpulverpistoler, tidigare pa kvallen, men nu pa natten kommer den dar andra smallen till min sang utifran gatan. Jag har lart mig skilja pa ljudet av pistol och smallare har i Costa Rica. Jag har tappat rakningen hur manga ganger jag hort ljudet pa avstand dar jag legat i morkret i sangen: Pang! och sen, alltid, hundar som skaller. Min teori ar att de skjuter vakthundar vid inbrottsforsok.
Jag vaknar. Laser min Offside-tidning for kanske 3e gangen och langtar hem till mammas bokhylla. Staller mig och handtvattar mina byxor medan familjen borjar leva om som vanligt. Wilmer driver med mig, Elias staller forsynta fragor, Lilian sjunger sin "Johannes, Johannes, Johannes"-sang, Gustavito skriker och Maria fragar mig om jag ska ata frukost hemma idag. Bonor och ris aer en saker gissning.
Tar bussen in till San José, gar till marknaden och soker julklappar och allt som forut verkade billigt kanns svindyrt. Ibland tanker man raett, i oktober kom en prisokning pa nastan allt, har i Latinamerika ar nastan inget schemalagt forutom inflationen - det ar ju snart jul. Samma gamla notta gator, man tar en sidogata bara for att se nat nytt - efter 3 manader ar redan huvudstaden blasé.
Traffar en bekant, MaleKu-David blir mitt forsta och kanske starkaste avsked (vilken varm sjael - och vilken stekare...). Jag hittar sista julklappen och ser pa klockan, den ar redan efter ett och snart kommer regnet sa jag gar till internetcaféet med luftkonditionering och bos dar man far uppleva den svenska delikatessen ensamhet. Fast det ar inte sant. Ensam har jag kant mig manga ganger haer, men sallan ifred. Forra veckan sov jag tva natter hos en fattig familj i samma sang som tva av barnen, mitt Costa Rica-rekord pa att inte fa vara ifred. Ensamheten daremot har haft manga toppar.
Snart kommer jag ga ut pa gatan igen och jag vet redan nu att det kommer regna. Det ar en bra tid att aka hem for det kommer inte vara morkt an. Jag slipper spana mot skuggorna vid gatkanten, "ar det en ranare?". Pa bussen gor jag bilder i huvet av hur jag djarvt avvapnar honom genom att sla hans kakben ur led eller pa vad som verkligen skulle handa att jag blir livradd och stelfrusen och att den radslan och fornedringen skulle sitta i lange. Jag forstar Jenny sa val att hon inte vill ga samma vag hem langre.
Jag tanker pa underbara, kalla, trygga Sverige dar jag inte gar runt med spanda, uppdragna axlar. Om jag kommer hem sent kommer jag rakna varje steg, med voart hus i sikte 150 meter bort, som med rod julbelysning skiner som en fyr. Land, raddning, i sikte. Vilken mes jag ar, som ar sa radd, jag brukar aldrig vara radd. Men likafullt gor jag ju det, tar bussen hem sa sent som 20:00 ibland. Pa en fest innan programmet skrev jag ned vad Elin sa pa mobilen for att komma ihag det sen: "bemot dina radslor, annars lever man inte".
Jag satter pa mig horlurarna, ut pa gatan nu till myllret av folk. For sista gangen gar jag mot Mercado Central, det ar en bitterljuv kansla, jag lamnar mycket bakom mig men har mycket framfor mig. Min mp3spelare blev stulen, men ett tjog latar pa mobilen raddade mig ur tystnaden, 50% av dem Van Morrison. Och nar jag gar kommer han sjunga for mig om hur the Street Only Knew My Name.
Your street, rich street or poor
Used to always be sure, on your street
There's a place in your heart you know from the start
Can't be complete outside of the street
Keep moving on through the joy and the pain
Sometimes you got to look back
To the street again
Would you prefer all those castles in Spain
Or the view of your street from your window pane
And you walked around in the heart of town
Listening for that sound
And the street only knew your name
Well the street only knew your name, your name
måndag 10 november 2008
Another Day In Paradise
Baren ar redan full. Eller fortfarande full. Gaster har kommit for att ta sin forsta sup, andra ar pa sluttampen av lordagkvallens festande. Nagra skraniga ungdomar hjalper en tant som raglar omkull over ett bord. Jag sitter i matoset motsatt vag om bardisken, dar en hamburgersylta har en disk in mot baren och en mot gatan. Nagra lattkladda tonarstjejer gar omkring i baren, prostituerade? Fragar man sig. TVn uppe i hornet visar amerikansk wrestling och stereon spelar latinamerikansk smorsang. Ett bekant ansikte halsar mig, uteliggaren som jag stannade och bad om vagbeskrivning, hon ver mig fullborda min allmosa sa att hon far rad till ol. Det haer pilsnerpanget aer en kyrkogard for fester.
“ Lamna din plats! Du har redan atit klart din frukost!”. Jag byter vantrum till en frukostsylta istallet. En nicaraguansk kvinna, satter sig vid mitt bord och borjar prata om sina klipp vid turistkusten – amerikaner och engelsmaen betalar bra. Jag acklas, av man fran min del av varlden, men forsoker behalla respekten for henne under samtalet. Jag forsoker tanka pa Jesus som umgicks med de svaga och foraktade, en hallning befrielsteologin kraver av kyrkan, medan den hemlosa kvinnan fran tidigare utanfor fonstret gar forbi i famnen pa en mycket aldre man.
måndag 3 november 2008
Ba Ba Vita Get
- "Johannes, mamma, undrar om inte du kan ga och kopa Cola at oss till lunchen?!"
- " Nej... Det tanker jag inte gora..."
- " Maeh! Vadara?!"
- " Det aer inte nodvandigt, det ar bara daligt for halsan..."
Resultat: Jag ansags snal. Samt att de gick och kopte Cola sjalva.
Senare i samtal med koordinatorn Erick i annat aerende tog jag upp vad jag tyckte om allt det daer att jag ska hosta upp pengar hoger och vanster. Jag hade sett 2 alternativ - 1. jag biter ihop och gor ingenting = jag vantrivs medan familjen ser illa pa mig 2. Erick eller Justo skaller pa familjen = jag vantrivs medan familjen ser illa pa mig. Jag fragade darfor Erick om vad han trodde och hur jag skulle framfora pa ett Costaricanskt (nicaraguanskt) artigt saett att ge fan i att be mig om pengar och presenter!
Istallet kom Erick med denna losning " aah Johannes, jag forstar dig precis, sa har ska du inte behova kanna... jag ska se till att familjen far lite mer pengar for de 2 veckor da du ar kvar". En ovantad losning. Men en bra.
söndag 2 november 2008
Aveeeeeeeee Maria!
(Pavarotti - Giganten bland Giganter!!!)
Till denna pyttelilla sten-staty av Maria reser manga katoliker for pilgrimsfard. Historien bakom La Virgen Negrita de Los Angeles (Den lilla svarta jungfrun fran Los Angeles-kvarteret) utgar fran legenden om att en indianflicka fann en liten svart Maria-docka i sten som inte gick att flytta pa. Detta bekraftades sen av praster och historien - tva jordbavningar har forstort Negrita's katedral och en mastertjuv har forsokt stjala henne men den legendariska dockan lever vidare.
En vacker kyrka pa en ful dag.
Cartago aer Costa Ricas kallaste stad. Regnet kandes som ett januari-regn i Umea.
I kallaren under kyrkan fanns ett museum med de inskickade gavor och brev fran manniskor som ansett att de boner till La Negrita mirakulost har hjalpt dem.Bedjande manniskor som gar pa kna fram till statyn (som aer for liten att se, typ en 1 dm).
Vet inte riktigt vad jag tycker om vilket budskap det ger om vem Jesus aer... Men jag ger inte mig sjalv tolkningsforetrade framfor nagons tro.
Fullt med vackra glasmalningar darinne.
En sjyst daytrip. Kyrkan var verkligen oerhort vacker pa insidan och da har jag anda varit i St Paul, Notre Dame och Alidhemskyrkan.
------
Och hörrni! Everton aer uppe pa 7e plats i tabellen efter 7 poang pa en vecka. I varje nedslagen stund har jag slagit pa Curtis Mayfield i mobil-mp3:n och nynnar Move On Up!!!
lördag 1 november 2008
Nicaragua, Inklusion och Talamanca
Vi fick ocksa mojlighet att se en av Nicaraguas aldre stader som inte forstorts av krig eller naturkatastrofer - Granada. Den ligger vid Lago de Managuas strand och aer full av gammal kolonial arkitektur. Oerhort vackert och oerhort fullt av turister. Resan till Nicaragua visade en fattigdom som aer mycket svarare i Nicaragua aen i Costa Rica. I Costa Rica finns man och kvinnor som tigger, medan i Nicaragua tigger ocksa barnen. Denna bild, tagen i stundens hetta, berattar en historia om mansklig fattigdom och oformaga att se sin medmanniska. Langs denna gata gick vi med Justo och sag pa hoger sida av bilden barn pa cirka 11 ar som arbetade med tungt byggnadsarbete och lyfte tunga golvplattor i sten. "Barn som arbetar" kommenterade jag till Justo som nickade och sa "sa aer Nicaragua". I precis samma ogonblick kom den roda sportbilen pa bilden korande och parkerade framfor porten till huset dar barnen arbetade. Jag pekade och Justo nickade; "Granada aer centrum for aristokratin".
Vaerlden aer en valdigt ful plats ibland.
Casa Abierta
Sedan reste vi till Talamanca for att se ILCOs katastrofarbete samt deras arbete med Bribrí-ursprungsbefolkningen.
Farjan over till Bribrí-folket
Hon arbetar utifran gruppernas egna onskemal och behov, t.ex. horde jag henne saga "...ni behover inte mig for att traffas, ni har stor potential sjalva for att organisera er och utveckla "reservatet" och sen naer vi ses kan ni forklara era idéer och sa forsoker jag se hur jag kan hjalpa er...". Ett valdigt intressant arbete att lyssna till.
Cesar fyller femton
Och blir sedan overfallen!
Sen blev det Salsa, Cumbia och karaoke natten lang. Pura Vida!
måndag 20 oktober 2008
Sagt pa vägen/Halsningar till en Georgier
" Jag ska ga med i Mensa tror jag i alla fall, de har bjudit in mig... bla bla skryt skryt"
Jag, invantar laeget:
... Jenny. Jag hoppas du vet att Mensaklubben inte aer en postorderklubb foer tamponger.
fredag 17 oktober 2008
Homeward Bound, El Condor Pasa, Living for the City
Pa den har bilden syns Fatima, lilltjejen i familjen dar jag bodde som var varldens sotaste lilla manniska och gick runt lite som Nasse. Nar jag akte fick jag det har kortet av henne; " vanskap ar gladje". Tack gode Gud for att Barnen ÄR FRAMTIDEN, da finns det hopp for oss alla!
Living for the City
Tillbaka i San Jose. Jag sitter pa ett internetkafe med bra ventilation. Ute fran gatan hors en gatumusikant som spelar trumpet. Stadspuls. Det var Stine som sa det: " jag gillar faktiskt San José...". Trots allt ar det ju sa. Nasta stopp: Nicaragua.
Comic Relief
fredag 3 oktober 2008
MaleKu aer La Pura Vida
Vi tuppade nästan av i obeskrivlig värme, samt åt kokosglass
MaleKu.
Det uttrycket sade mig ingenting för några veckor sedan. Idag fyller det mig med många känslor och tankar. MaleKu är i Costa Rica en av de få, nästan försvunna urbefolkningarna bara ett utdöende "ur-folk" bland många i världen. I mitt hjärta är de en familj med individer med namn och ansikten som mötte oss med oerhörd värme i en tid då vår grupp kanske behövde det som mest.
Jag visste först så väldigt lite om dem. Jag hade fått förklarat för mig att de hade sitt eget språk, att de var utseendemässigt lite västerländska med ljusare hy och ansiktsdrag än andra indianfolk i Latinamerika. Att de traditionellt varit marginaliserade och att de levde pa landet i nagon sorts reservat. Det räckte gott till att börja med men i takt med att vår värd David med stolthet introducerade oss till deras traditioner, kultur, syn på naturen och mentalitet så blev jag mer och mer intresserad.
En dag låg jag i hängmattan och bläddrade i min Lonely Planet på jakt efter turistattraktioner som eventuellt kunde locka i området men snubblade istället över en fruktansvärd berättelse om hur grymma vi människor kan vara. Jag hade lyft på locket till MaleKus hemska historia. Maleku levde traditionellt i de inre delarna av Costa Rica med vulkanen Arénal och Rio Celeste (Ljusblå Floden) som heliga platser men med conquistadorernas ankomst rasade deras antal i takt med kolonialmaktens framfart. Maleku överlevde trots detta som ett intakt folk marginaliserade och isolerade från först kolonin och sedan självständiga landet Costa Rica.
Sen uppfanns bilen och på bilindustri kan man tjäna pengar men de behöver däck och däck behöver gummi som behöver gummiträd och för gummiträd behövs regnskog. Och det hade MaleKu.
En dag bad jag Davids mamma peka ut Malekus område på kartan men hon och David förklarade att det inte gick att berätta utan att förklara deras historia. Jag förstod av det lilla jag läst att det var en mörk och ohygglig historia som väntade men att den skulle vara tillräckligt vidrig för att röra mig till tårar var jag inte förberedd på.
I början av 1900-talet levde MaleKus anda uppe i nordöstra delen av Costa Rica nära gränsen mot Nicaragua. Amerikanska gummi-företag betalade Nicaraguanska banditer - Uleros (ulero=gummi) - för att driva bort MaleKu från deras skogar så att de kunde användas till gummiproduktion.
David började rita en karta över MaleKus område där det en gång låg och drog streck för hur banditerna strömmade in i deras områden norrifran. Med stolthet beskrev han hur de med bågar och spjut lyckades slå tillbaka den första vågen men hur "uleros" kom tillbaka fler och bättre beväpnade. MaleKu fortsatte försvara sin mark bit för bit med båge och spjut mot gevär och pistoler. Snabbt ryckte sig uleros allt längre söderut pa MaleKus område längs den flod där de bodde och dränkte marken med blod mördandes män, kvinnor, gamla och barn.
Längs kartan drog han streck för hur banditerna tryckte sig ned längs floden med bilder ritade han flottar, för att förklara ett ord jag inte kunde, brännandes by för by tog de sig med flottar ner för floden. Kampen blev alltmer desperat - man försokte smyga sig pa gummisoldaterna med kniv men det var ett krig de aldrig kunde vinna.
Mina ögon grumlades av tårar medan David ritade ut en stig fran syd mot norr over gränsen till Nicaragua; den väg längs vilken de överlevande MaleKu tögs over gränsen som slavar. En tysk protestantisk missionär försökte ingripa och lyckades rädda en spillra av folket fran slaveri och de tillsammans med de få överlevande i skogarna flydde till området där MaleKu idag bor; reservatet med de tre byarna Palenque el Sol, Palenque Margarita och Palenque Torjibe. Sen dess har de varit en marginaliserad och fattig del av det Costaricanska samhaellet och först på senare år har någon sorts projekt for deras behov boerjat upprättas. Förut såg deras hus ut t.ex. så här: